2024fri12apr20:00ПОСМЪРТНА РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ЛАЗО КРЪСТЕВСКИ В ГРАДСКИЯТ МУЗЕЙ НА КРИВА ПАЛАНКА20:00(GMT+00:00) Градски музей на Крива паланка Организатор: Община Крива Паланка Event Type :Изложба

Подробности за събитието

На 12.04.2024 г. от 20.00 ч. в Градския музей на Крива паланка ще бъде открита посмъртна ретроспективна изложба на художника Лазо Кръстевски (1951 – 2022).
На изложбата за първи път ще бъдат представени пред кривопаланканската публика творбите на Кръстевски, който е смятан за един от най-значимите учители по изобразително изкуство в Крива Паланка и който е посветил по-голямата част от трудовия си живот на работа с ученици, в резултат на което в многобройни благодарствени писма, похвали, грамоти и награди на много художествени конкурси в града, както и на държавно ниво.
Автор на изложбата е Георги Костовски, изкуствовед, който ще посочи, че въпреки множеството кръстопътища и пътища през различните стилове и направления на Кръстевски, творчеството му може да се раздели на три основни цикъла: поетичен реализъм, експресионизъм и лирическа абстракция. . Единственият мотив, който се повтаря в творчеството му, е старата градска архитектура на Кривола, особено старата градска чаршия.
Лазо Кръстевски е роден на 22 май 1951 г. в Крива паланка. Завършва основното си образование в родния си град, след което се записва в средното училище за приложни изкуства в Скопие – специалност скулптура, което завършва през 1971 г. По-късно завършва Висшата педагогическа академия в Скопие, в групата по художествено образование, с което придобива професионалното звание учител по художествено образование, а от 1983 г. започва преподавателската си дейност, на която се посвещава до края на своето живот.

Повече

Време

(петък) 20:00(GMT+00:00)

Местоположение

Градски музей на Крива паланка